Cost accounting as a control tool in the agroindustry in Chimborazo

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35381/r.k.v10i1.4489

Keywords:

Accounting, agribusiness, financial management, (UNESCO Thesaurus).

Abstract

Cost accounting is fundamental in agribusiness, since it allows the efficient use of resources to be evaluated and waste to be minimized. Its application contributes directly to improving the profitability of companies by optimizing production processes and reducing unnecessary reprocessing. In this context, the objective of this research was to determine the impact of cost accounting tools on the reduction of waste and reprocesses in the agroindustry of the province of Chimborazo, Ecuador. A mixed approach with a correlational and cross-sectional design was applied, using surveys and documentary analysis. The results indicate that process costing is the most widely used system, although there are still opportunities for improvement in cost management. A significant correlation was found between the implementation of accounting tools and the optimization of resources. It is concluded that cost accounting has a positive influence on the competitiveness of the sector, improving financial planning and reducing operating losses.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acosta, J., Bonilla, S., Orozco, L., Jácome, E., y Miño, G. (2019). Modelo de gestión de calidad para empresas agroindustriales. Caso de estudio: florícola. Ciencia Digital, 3(2), 484-507. https://doi.org/10.33262/cienciadigital.v3i2.446

BID. (2022). ¿Podemos reducir las pérdidas de alimentos en la agroindustria? https://surl.lu/wwtzfn

Deza, C., y Farfán, W. (2020). Incidencia de los costos por procesos en la rentabilidad de empresas agroindustriales: una revisión sistemática entre los años 2010–2019. https://n9.cl/8g4nqs

FAO. (2024). Versión resumida de El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2024: Transformación de los sistemas agroalimentarios orientada hacia el valor. Roma. https://doi.org/10.4060/cd2637es

García, J., Pérez, M., y Rodríguez, L. (2021). Sistema de información gerencial para el control de costos de empresas agroindustriales. Universidad Y Sociedad, 13(5), 605-614.

Gómez, L. (2022). Costeo por procesos en la industria alimentaria ecuatoriana: Un análisis de eficiencia en costos. Estudios de Gestión Empresarial, 14(1), 45-58. https://doi.org/10.2345/eg2022

Hernández, R., y Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación: Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. McGraw-Hill Education.

Huerta, M., y Sandoval, S. (2018). Sistemas de calidad como estrategia de ventaja competitiva en la agroindustria alimentaria. Agricultura, sociedad y desarrollo, 15(1), 19-28.

IDB Invest. (2022). ¿Podemos reducir las pérdidas de alimentos en la agroindustria? https://n9.cl/b3enx

Iparraguirre, G., y Torres, G. (2023). Lean Manufacturing como metodología para el aumento de la productividad empresarial: Una revisión sistemática. Ingeniería: Ciencia, Tecnología e Innovación, 10(2). https://doi.org/10.26495/icti.v10i2.2650

Jiménez, F., Encalada, M., Calapucha, R., y Chafa, S. (2024). Estrategias de sostenibilidad y responsabilidad. Green World Journal, 7(1), 104. https://doi.org/10.53313/gwj71104

Luján, R., Marciel, M., Mareco, G., Centurión, M., y Gheringhelli, L. (2023). Transformación digital de las PYMES en Paraguay: Retos y oportunidades. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 7(5). https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i5.8411

Oña, B. (2024). Desafíos de la contabilidad de costos: Un acercamiento de revisión sistemática al sector agrícola. Religación, 19. https://doi.org/10.46652/rgn.v9i39.1159

REEM. (2023). Registro estadístico de empresas. https://n9.cl/y3z6j

Reinoso-López, G. F., y Narváez-Zurita, X. E. (2024). Contabilidad de costos en la gestión y el control de inventarios en empresas de retail. Gestio et Productio. Revista Electrónica de Ciencias Gerenciales, 6(1), 265-287. https://doi.org/10.35381/gep.v6i1.91

Rivera, P., García, M., y López, D. (2020). Reducción de reprocesos en la agroindustria: Un enfoque hacia la optimización de recursos. Revista Internacional de Procesos Industriales, 10(2), 105-120. https://doi.org/10.5555/riopi.2020.1025

Salgado, I., Sánchez, T., Oleas, J., y Vaca, M. (2024). Economía circular para el desarrollo agroindustrial y social en Ecuador. Telos: Revista de Estudios, 26(1).

Vargas-Burgos, J. C., Álvarez Perdomo, G. R., Palma León, R. P., y Torres Navarrete, R. A. (2025). Análisis de sostenibilidad y resiliencia económica en pequeños agricultores de Quevedo, Los Ríos, Ecuador. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS, 7(3), 100-106. https://doi.org/10.59169/pentaciencias.v7i3.1476

Viteri, J., Lara, D., Llamuca, S., y Llerena, S. (2023). Contabilidad de costos y eficiencia empresarial: Un estudio cienciométrico. Tesla Revista Científica, 3(2), e280. https://doi.org/10.55204/trc.v3i2.e280

Published

2025-04-01

How to Cite

Falconí-Tello, M. A., & Solís-Muñoz, J. B. (2025). Cost accounting as a control tool in the agroindustry in Chimborazo. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía, 10(1), 287–308. https://doi.org/10.35381/r.k.v10i1.4489

Issue

Section

De Investigación