Characterization of the Bocachi fertilizer and its application in the cultivation of paprika (Capsicum annum, L.), in the state of Falcón

Authors

  • Roberto Alonso Labarca Arrieta Ministerio del Poder Popular para la Agricultura Productiva y Tierra
  • Luis Gustavo González Gómez Universidad de Granma
  • Orlando S González Paneque Universidad de Granma
  • María Caridad Jiménez Arteaga Universidad de Granma

Keywords:

Bocashi, paprika, performance, crops´s house

Abstract

The research was conducted in the population of the suction cups, municipality Hill, in the U.P.S. "Mary Anastasia Peron" in a house of culture, a type fertilizer Bocashi was developed with a mixture of 4 m3 of manure goats, horses and cattle, plus 5 m3 of sawdust, 4 liters of molasses four kilos of yeast, 12 kilos ash and 600 liters of water, covered with a blanket for 28 days. the physical, chemical and biological soil properties were analyzed prior to application of organic fertilizer Bocashi at 35 and 135 days after the application, an experiment with block design was mounted to random three replicates and three treatments where applied (T1 ): 10,000 kg / ha and (T2): 5,000 kg / ha of manure Bocashi and (T3); 100% chemical fertilizer. a hotbed of paprika seeds of the variety KEYNOTE transplantation was performed at 35 days after planting tray at 2 rows 80 x 20 cm. harvest took place from the 78 days of transplantation (five harvests) and total yield was determined (kg / m2). For processing the taken data analysis of double classification variance it was used and when there was significant differences test multiple comparison of means was used for a significance level of 5% probability of error with the statistical package ESTATITICA version 8.0 on Window.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Araujo. E., Valdivia. A., Pérez. y Rodríguez. S., Abreu. E. (2014). Uso de fertilizantes Orgánicos y Químicos en el cultivo de Pimentón (Capsicum annum L) http://www.agronet.gov.co/www/docs_si2/200671991737 _Materia %20organica %20y%20lombricultura.pdf, Consulta realizada el 14 de abril del 2015.

Atlas, R. y Bartha, R. (2002). Ecología microbiana y microbiología ambiental. Madrid: Addison Wesley.. 677 pp.

Boulter, J. I.; Boland, G. J. y Trevors, J. T. (2000). Compost: a study of the development process and end-product potential for suppression of turfgrass disease. World Journal of Microbiology and Biotechnology, , vol. 16, pp. 115-134. ISSN 1573-0972.

Campitelli, P. and S. Ceppi. (2008). Chemical, physical and biological compost and vermicompost characterization: A chemometric study. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 90, 64-71.

Casanova A. S., Gómez, O. Laterrol, H; Anais, G, (2003). Manual para la producción protegida de hortalizas. Editorial AGROINFOR, MINAG.

Castillo, A. ,Quarin, S , Iglesias, M., (2000). Vermicompost chemical and physical characterization from raw and mixed organic wastes. AgriculturaTécnica 60: 74-79.

CEDAF (Centro para el Desarrollo Agrícola y Forestal). (2002). Agricultura Orgánica. (en línea). Santo Domingo, DO, Fundación para el Desarrollo Agropecuario. Consultado 10 jul 2002. Disponible en http://www.ingenieroambiental.com/new2informes/agriculturaorganica.pdf.

Chinchilla, Vilma (2014). Evaluación de diferentes dosis de abono Bocashi en el cultivo del pimentón en la finca Mamapacha, estado Barinas. Tesis de maestría Universidad de Granma. Cuba.78 p.

Durán L., Henríquez C. (2007). Caracterización física, química y microbiológica de vermicompostes producidos a partir de cinco sustratos orgánicos. Revista Agronomía Costarricense 31(1):41-51.

González, C., E. Álvarez, F. Pomares y M. Benítez. (2006). Efectos de fertilización en papas con compost, gallinaza y combinaciones de ambos. In: Actas del III Congreso de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica. SEAE.

Jackson, D. R y K. A. Smith (2004). Animal manure slurries as a source of nitrogen for cereals; Effect of application time on efficiency. Soil use Manage. 13(2): 75-81.

Japon, J. (2013). El cultivo extensivo del pimiento para la industria. Revista Publicaciones de extensión agraria. Madrid. N. 8. Vol.80.España.

John, C. et al., (2006). Fertilizantes órgano minerales, una alternativa en el manejo ecológico de los suelos ferralíticos rojos de la Habana. Mapping, ISSN 1131-9100, Nº 114, 2006 , págs. 91-96.

Jovicich, E.; Cantliffe, D; Vansickle, J. (2004). Imports of colored bell peppers and the opportunity for greenhouse production of peppers in Florida. Acta Horticulturae 659: 81–85.

Kaffure, O., Cordoba, C., Nieves, J., Castellano, D. (2004). Materia Orgánica. Articulo principal. Portal (Enlínea) http://www.agronet.gov.co/www/docs_si2/200671991737_Materia%20organica%20y%20lombricultura.pdf, Consulta realizada el 14 de abril del 2015.

King, EH. (1994) Farmers of forty centuries. ILEIA newsletter10(3):1.

LeBlanc SJ, Leslie KE, Duffield TF. (2005). Metabolic Predictors of Displaced Abomasum in Dairy Cattle. J Dairy Sci,; 88:159-170.

Linus, M. and J. W. Irungu., (2004). Effect of Integrated Use of Inorganic Fertilizer and Organic Manures on Bacterial Wilt Incidence (BWI) and Tuber Yield in Potato Production Systems on Hill Slopes of Central Kenya. Kenya.

Picado, J. y Añasco, A. (2005). Agricultura orgánica. En preparación y uso de abono orgánico sólidos y líquidos. San José, Costa Rica.

Piedrahita, C. y Caviedes, A. (2012). Elaboración de un abono tipo “bocashi” a partir de desechos orgánicos y sub producto de industria lactea(lacto suero). Universidad de San Buenaventura Cali Facultad de Ingeniería, Ingeniería agroindustrial. Cali, Colombia.

Ramos. D, y Alfonso. A, Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA), (2014). Generalidades de los abonos orgánicos: importancia del bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas Cultivos Tropicales, 2014, vol. 35, no. 4, pp. 52-59.

Restrepo, J. (1998). El suelo, la vida y los abonos orgánicos colección de agricultura orgánica para principiantes. Managua, Nicaragua.

Restrepo, J. (2001). Elaboración de abonos orgánicos fermentados y biofertilizantes foliares. Experiencia con agricultores en Mesoamérica y Brasil. San José, US, IICA. 155 p.

Restrepo, J. (2010). A, B, C de la agricultura orgánica y panes de piedra: Abonos orgánicos fermentados. 1a ed. Colombia: Feriva S.A.. 86 pp. ISBN 978-958-44-126-1.

Rodríguez, C. (1997). Balance de la relación carbono-nitrógeno para una óptima descomposición aeróbica de la bora (Eichhornia crassipes (Mart.) Solms) en abono orgánico. Saber, 9(1):47-53.

Rodríguez, J. (2005). Rendimiento del pimentón en respuesta al compost nutribora combinado con un fertilizante mineral y a diferentes distancias de siembra. Agronomía Trop. v.55 n.3 Maracay sep. 2005.

Soto, M. (2003). Abonos orgánicos: definiciones y procesos. En: Abonos orgánicos: principios, aplicaciones e impactos en la agricultura. Ed. Meléndez, G. San José, Costa Rica. pp. 20-49.

Tiquia, S., Wan, J. H. C., Tan, N. F. G., (2002). Microbial populations dynamics and enzymed activities during composting. Compost Science and Utilizations 10 (2): 150-161.

Uribe, L, (2003). Calidad microbiológica e inocuidad de abonos orgánicos. En: Ed. Meléndez, G. Abonos orgánicos: principios, aplicaciones e impacto en la agricultura, San José, Costa Rica : CIA-UCR.. pp. 165-181.

Zapata, M., Bañon S., Cabrera P. (2005). “El Pimiento Para Pimientón”. Agro-guías, Editorial Mundi-Prensa. Madrid. España.

Published

2018-07-31

How to Cite

Labarca Arrieta, R. A., González Gómez, L. G., González Paneque, O. S., & Jiménez Arteaga, M. C. (2018). Characterization of the Bocachi fertilizer and its application in the cultivation of paprika (Capsicum annum, L.), in the state of Falcón. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía, 3(6), 110–127. Retrieved from https://fundacionkoinonia.com.ve/ojs/index.php/revistakoinonia/article/view/143