BipDeponification of Quinoa in products made with a scarifying machine
DOI:
https://doi.org/10.35381/r.k.v6i12.1378Keywords:
Design, rehabilitation, computer interface. (Words from UNESCO Thesaurus).Abstract
The research describes the optimization of the deponification of Quinoa for the elaboration of derived products through the implementation of a scarifying machine in the company ASOALIENU. In this regard, the materials and mechanical elements were established based on the UNE-EN 1672-2 and UNE-EN ISO 12100 standards in force in Ecuador. Static analysis of the machinery support structure was performed in SolidWorks software to determine if the design meets the technical parameters of strength of materials. The construction of the scarifier was carried out and operational tests were carried out to determine the production capacity, in addition, a comparative analysis was carried out between the rudimentary method and the mechanical method, obtaining as a result a reduction of processing time by 49.18%, In this way, the improvement and optimization of the process is demonstrated, reducing the time in scarifying operations.
Downloads
References
Aguirre, M. (2015). Efectos de la temperatura sobre las características físicas de granos actuales de Chenopodium Quinoa Willd (Quínoa). [Effects of temperature on the physical characteristics of current grains of Chenopodium Quinoa Willd (Quinoa)]. Editor: Universidad Autónoma de Madrid. Departamento de Prehistoria y Arqueología. Revista BAEX. Boletín de Arqueología Experimental. Número 10. 2015, p.13-26.
Alarcón, Á. (2014). Reconstrucción de una trilladora agrícola con adaptación de un motor de combustión interna para una microempresa familiar en el cantón Alausí, [Reconstruction of an agricultural thresher with adaptation of an internal combustion engine for a family micro-business in Alausí canton]. Quito: UIDE. Quito. Ecuador.
Candia, l&. Danz, I. (2016). Diseño y evaluación de una escarificadora para la extracción de saponina de la Quinua-Región Puno. [Design and evaluation of a scarifier for the extraction of saponin from the Quinoa-Puno Region ]. S.L.:S.N. Puno. Perú.
Mujica, S & Jacobsen,H. (2006). La quinua (Chenopodium quinoa Willd.) y sus parientes silvestres. [Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) And its wild relatives ]. Botánica Económica de los Andes Centrales Editores: M. Moraes R., B. Øllgaard, L. P. Kvist, F. Borchsenius & H. Balslev Universidad Mayor de San Andrés, La Paz, 2006: 449-457. Bolivia.
Nieto, C. & Vimos, C. (1994). Producción y procesamiento de Quinua en Ecuador. [Production and processing of Quinoa in Ecuador]. Programa de cultivos Andinos, Estación Experimental Santa Catalina, INIAP. Proyecto de cooperación técnica 3P-90-0160. Quito, Ecuador.
Carrasco, R. &. Zelenda. C. (2008). Determinación de la capacidad antioxidante y compuestos fenólicos de cereales andinos: quinua (Chenopodium quinoa), kañiwa (Chenopodium pallidicaule) y kiwicha (Amaranthus caudatus). S.L.: Revista de la Sociedad Química del Perú. Lima, Perú.
Orozco, D. (2014). Situación macroeconómica de la quinua en el Ecuador y su capacidad exportable período 2007-2011. [Macroeconomic situation of quinoa in Ecuador and its exportable capacity 2007-2011 period]. Quito: s.n. Quito, Ecuador.
Ramos, A. (2006). Diseño de una máquina escarificadora de quinua para mejorar la producción de quinua en las comunidades campesinas de Sicaya. [Design of a quinoa scarifying machine to improve quinoa production in rural communities of Sicaya]. Tesis Pregrado ed. Huancayo: S.N. SICAYA. Perú.
Torres, H. &. Minaya. I. (1980). Escarificadora de Quinua. [Quinoa Scarifier]. Editor Instituto Interamericana de Ciencias Agrícolas. S.L.: Publicaciones misceláneas. Lima. Perú.
Villacorta, L. &. Rodríguez. V. (1976). Anatomía del grano de Quinua (Chenopodium quinoa Wild.). [Quinoa grain anatomy]. Editor Universidad Nacional del Altiplano. Puno (UNAP). Puno. Perú.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
CC BY-NC-SA : Esta licencia permite a los reutilizadores distribuir, remezclar, adaptar y construir sobre el material en cualquier medio o formato solo con fines no comerciales, y solo siempre y cuando se dé la atribución al creador. Si remezcla, adapta o construye sobre el material, debe licenciar el material modificado bajo términos idénticos.
OAI-PMH URL: https://fundacionkoinonia.com.ve/ojs/index.php/revistakoinonia/oai.






